De Kronieken van de Schemering

Op mijn vijftiende, op vakantie met mijn ouders, ontstond mijn eerste lange verhaal. Ik had bij een Italiaans winkeltje een groen schrift met harde kaft gekocht, omdat mijn voorraad multomap A4tjes op was en ik net aangeland was bij een spannend stuk in het korte verhaal waar ik mee bezig was. Omdat ik het zonde vond om halverwege het verhaal in het schrift te beginnen, startte ik opnieuw en zo redigeerde ik voor het eerst. En het verhaal werd uitgebreider en complexer en de hoofdpersonen, Quiring, Civvi en Pota, kregen veel meer diepte dan enig ander figuur uit mijn verhalen voordien. Uiteindelijk schreef ik drie van die dikke schriften vol, 617 pagina’s hanenpoten, die mijn eerste afgeronde fantasyroman vormden: Merganèth, de eerste van de Kronieken van de Schemering.

Jaren en vele verhalen later besloot ik terug te keren naar de personen uit Merganèth, maar nu in een andere setting: de middeleeuwen in Europa. Een alternatieve geschiedenis waarin magie een wezenlijk onderdeel vormde. Het grote conflict, dat centraal staat in de Kronieken, is het verzet van de heidense magiërs tegen het oprukkende Christendom. Quiring is een opvliegende jongeman met een goed hart, maar zijn positieve instelling verzuurt als Kruisvaarders zijn dorp en zijn volk aanvallen. Hij bekeert zich tot de zwarte magie en wordt één van de sterkste vertegenwoordigers er van, terwijl zijn jeugdliefde Civvi de witte magie trouw blijft…
Voor de wedstrijd “Maak je eigen boek” heb ik het verhaal “Wolvenmeester” bewerkt, zodat het in Groningen speelt en toch nog voldeed aan het oorspronkelijke idee. Naast dat resultaat, “de legende van de Zwarte Wolven”, maken nog vele verhalen en een korte roman onderdeel uit van de Kronieken. Ooit hoop ik deze serie af te ronden en gepubliceerd te krijgen.
Hieronder een kort overzicht van de bestaande verhalen.

Onheilsbeer (lees de proloog)

Wisselen (lees het verhaal)

Jacht (lees het verhaal)

Zwarte Acoliet
De macht van Ob
Chara Chander
De bruiloft
Wolvenmeester (de legende van de Zwarte Wolven)
Het geheim van de ridderorde
Steenmagiër Chytul
De helleberg Sagar
Kaäba
Sagarmatha

De legende van de Zwarte Wolven heeft het oorspronkelijke tijdsschema danig in de war gegooid. In plaats van dat de kronieken zich rond 1200 afspelen, zijn ze nu verplaatst naar halverwege de 12e eeuw. Onheilsbeer zal in 1147 spelen (de proloog in 1135) en de legende speelt in 11 71. Dit kost veel research en herschrijven. Dit is tegelijkertijd een heidens karwij, monnikenwerk en toch ook erg leuk. En het blijkt dat de Kronieken veel beter tot hun recht komen, in relatie tot de werkelijke geschiedenis, nu ze zich een halve eeuw vroeger afspelen.


Terug naar MENU Ander Werk Martijn Lindeboom