Verhaal

“Duistere wolken hadden de laaglanden van Groningen al dagenlang het zonlicht onthouden, toen er een noodweer op stak, dat velen in het dorpje Westerwijtwerd zich zouden herinneren als de Storm van de Zwarte Wolven.
Felle windstoten deden de kale bomen heen en weer zwiepen. Dakpannen werden van het dak van de kleine kerk aan de rand van Westerwijtwerd gerukt en tegen de verweerde grafstenen stuk geslagen…”

Middelnederlands manuscript

Zo begint de legende van de Zwarte Wolven. Dit Middelnederlandse manuscript verhaalt over de ontmoeting van de zwarte magiër Quiring met zijn handlangster Saya in het Noord Groningse dorpje Westerwijtwerd (bij Middelstum). Zij spreken over de opdracht die Saya in de stad Groningen uitgevoerd heeft, tot de necromantiër Xtulo in het dorp arriveert en zijn Zwarte Wolven beginnen te huilen…


(Her)ontdekking

De legende van de Zwarte Wolven is de eerste moderne vertaling van een Middeleeuwse tekst, die pas onlangs herontdekt is. Het handschrift, dat gedateerd is op omstreeks het jaar 1290, was jarenlang onderdeel van de privé verzameling van de familie Leenderts uit Middelstum. Het belang van het handschrift werd pas duidelijk toen de Archivaris van de Groninger Archieven, Arent Bonnema, in contact kwam met de familie Leenderts.

Monnik

De familie Leenderts belde de Archivaris met de mededeling dat zij een oud manuscript in hun bezit hadden, dat van vader op zoon overgeleverd was en dat de titel ‘Den Maestre der Swarte Wolfen’ droeg. Archivaris Bonnema is nog die zelfde middag naar Middelstum afgereisd om het handschrift te bestuderen. Met de hulp van vertaler/onderzoeker Martijn Lindeboom en fotograaf/onderzoeker Remco Nieboer heeft Bonnema de legende van de Zwarte Wolven nagetrokken, onderzocht en uitgepluisd, hetgeen geleid heeft tot deze website en de uitgifte van het boek de legende van de Zwarte Wolven.


* Normale tekst is feitelijke informatie, gekleurde tekst is fictief.