De Eerste 'Zwarte Wolventour', een fantasystadswandeling door Groningen

Na vele weken voorbereiden was het 10 april jl. dan zover: het boek “De legende van de Zwarte Wolven” was af en kon gepresenteerd worden. Maar voor de presentatie stond er nog een stadswandeling door Groningen op het programma.

Het boek is geschreven en vormgegeven door respectievelijk Martijn Lindeboom en Remco Nieboer in het kader van de wedstrijd “Maak je eigen Boek”. Het gaat er in de wedstrijd om dat er een boek van maximaal 48 pagina’s wordt gemaakt, waarin vorm en inhoud zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. “De legende van de Zwarte Wolven” is een fantasyverhaal dat speelt in de 12e eeuw in Groningen en zijn ommelanden. De legende gaat vergezeld van een glossy folder waarop uitgelegd wordt hoe het handschrift, waarop de legende is gebaseerd, terug is gevonden en waar de verschillende kunstwerken die in het verhaal zijn verwerkt vandaan komen en wat ze betekenen. Op de folder staat ook een plattegrond voor een stadswandeling langs de locaties in Groningen die met de legende te maken hebben.

Voor de Noorderkerk

Om 14.00 uur op zondag 10 april verzamelden zich 20 belangstellenden (waaronder twee fantasyliefhebbers die helemaal uit Den Bosch waren komen rijden, naar aanleiding van een publicatie op een fantasysite) en precies op dat moment hield het ook op met regenen. Eerst werden er plattegronden voor de tour rondgedeeld. Daarna ging de tour van start bij de Noorderkerk, waaronder de legendarische Zwarte Tombe verborgen zou liggen. Er werd stilgestaan bij een glas in lood raam, voordat de tour naar de voormalige stadswallen van Groningen voerde. Feit en fictie werden vermengd en stukken van de legende werden voorgedragen, tussen de werkelijke geschiedenis door.

Het verhaal van het Gebroken Zwaard

Elke stop op de route werd verluchtigd met een illustratie en uitleg. Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen werd aangedaan, net als de Martinikerk en het monument dat daarnaast staat. Op het moment van aankomst bij het monument (Sint Joris en de Draak, c.q. Quiring en de Wolf) stoof een grote groep duiven het luchtruim in, alsof ze er voor ingehuurd waren. Na een bezoek aan de put, die het centrum van de afgebroken Sint Walburgkerk markeert, ging het gezelschap naar café “De Zwarte Wolf”, aan de Grote Markt, waar onder het genot van een kopje koffie, het boek “De legende van de Zwarte Wolven” gepresenteerd werd.


Langs het standbeeld van Quiring

Een geslaagde tour met aangenaam weer en enthousiaste mensen. Het boek is inmiddels samen met 168 andere inzendingen beoordeeld. Op 10 juni vond de prijsuitreiking plaats in de Statenzaal van het Provinciehuis te Groningen. De legende van de Zwarte Wolven is daar uitgeroepen tot winnaar van de schrijf- en vormgevingswedstrijd "Maak je eigen Boek". Dit is extra bijzonder te noemen, omdat de wedstrijd niet speciaal voor het fantastische genre bedoeld was.

Uitnodiging voor de stadswandeling


* 10 april 2005 Groningen