In de schaduw van de Geselberg

 

De Geselberg in Westerwolde drukt al millenia lang zijn stempel op de omgeving. In de prehistorie beschutte hij rendierjagers tegen de elementen. In de steen- en ijzertijd bloeide de samenleving rond de Geselberg, waarna het gebied omstreeks het begin van de jaartelling door watersnood en vervening volledig verlaten werd. Pas in de vroege middeleeuwen werd de omgeving van de Geselberg herbevolkt door de Saksische pionier Wersing en zijn clan. Later beheerste de wrede hoofdelingenfamilie Addinga het gebied lange tijd en bezorgde de Geselberg zijn naam. Eeuwenlang deed deze plek zijn naam eer aan, met heksenverbrandingen als duister dieptepunt. Maar de nazaten van Wersing hielden stand en de Geselberg en zijn omgeving werden na vele conflicten weer een plek van vrede.

De veertien verhalen, waaruit In de schaduw van de Geselberg bestaat, vertellen over avonturen, tragiek, liefde en dood van de bewoners rond de Geselberg. Twaalfduizend jaar spannende verhalen, over mensen in uiteenlopende tijdperken van de Nederlandse geschiedenis. de vertellingen worden aangevuld met historische achtergronden, prachtige illustraties, archiefmmateriaal, foto's en zelfs met vier wandelroutes, die de lezer langs de bezienswaardigheden en de verhalen van dit wonderbaarlijke gebied leiden.

Martijn van Wersing bestaat uit 5 personen; Martijn Lindeboom, Remco Nieboer, Bianca Mastenbroek en Jan Willem Kok en Robert Wieten van de Stichting Boermarke Essen en Aa's.